viernes, 16 de abril de 2010

Parlem amb Oualad Moussa, cònsol de la RASD a Barcelona


‘No explicarem les nostres estratègies militars ni cent anys després de la nostra independència’

Hem parlat amb Oualad Moussa, cònsol de la República Àrab Saharauí Democràtica (RASD) a Barcelona per conèixer la seva visió del conflicte i per comprendre millor el context de la situació en què es troba el poble sahrauí. Cal entendre que al llarg del conflicte entre el Marroc i el Sàhara Occidental hi han intervingut nombrosos estats com Espanya, Argèlia, Estats Units, França, etc.

El procés de descolonització que va protagonitzar l’estat espanyol al Sàhara Occidental ha comportat diverses conseqüències. Principalment el Front Polisari considera que la retirada d’Espanya del país no va permetre un correcte procés de transició cap a un estat saharauí independent. Hi ha altres actors no estatals que juguen un paper molt important com la ONU que té destinada a la zona una missió de pacificació, la MINURSO. Cal explicar que fruit de les pressions per part d’aquest estament per arribar a una solució del conflicte existeix un alto al foc des de l’any 1991. Segons Oualad Mussa, el paper de la MINURSO en el conflicte no ha permès arribar a cap solució. A més, afegeix que el poble saharauí viu una situació molt complicada ja que la major part dels seus habitants estan refugiats des de fa 35 anys. Per aquest motiu, ens ha confessat: ‘No explicarem les nostres estratègies militars ni cent anys després de la nostra independència’

El cònsol de la RASD a Barcelona ens explica que tot i que haurien de ser la part més fràgil i desprotegida del conflicte tenen l’avantatge d’haver aconseguit atraure cobertura i opinió internacional. La ONU reconeix el Polisari, el poble i els exiliats a Argèlia i això molesta al Marroc, com també ho fa la constant violació dels drets humans la qüestió dels drets humans. Moussa comenta que el Marroc no se n’adona que el problema del poble sahrauí no és de riquesa sinó d’identitat i d’existència. A més, el diplomàtic també considera que el Marroc pretén convertir la lluita sahrauí en un conflicte terrorista i que busca la provocació. Els marroquins han estat esperant un atac en aquests 19 anys d’alto al foc, però el que s’han trobat ha estat una Intifada i activistes pro drets humans, a més d’una actitud no hostil en matèria d’armes per part de les tropes de la República.

La RASD ha aconseguit desplegar cossos diplomàtics als 84 estats que els reconeixen. A més, té representació a tots els països de la Unió Europea i cònsols a totes les comunitats autònomes d’Espanya, a més d’un ambaixador general. No obstant cal subratllar que el suports rebuts per cada comunitat són diferents. Oualad Moussa ens explica que en el cas català les relacions amb les institucions polítiques són estretes i de cooperació. Afegeix finalment que el tarannà dels cossos diplomàtics de la RASD és de total humilitat i senzillesa: “no ens fa falta un cotxe oficial per internacionalitzar el nostre conflicte”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario