viernes, 16 de abril de 2010

Quan amb l'insulina no n'hi ha prou


En Mohammed té 15 anys, és refugiat sahraui i té diabetis. En les condicions de vida d’aquests territoris, tenir una malaltia com aquesta és un handicap per sobreviure i desenvolupar la vida en el seu dia a dia. Tot i que en aquest cas, la Creu Roja Asturiana subministra insulina, glucometres, pastilles i sacarines, ni la dieta ni els mitjans de conservació dels medicaments garanteixen un control efectiu de la seva malaltia.

Mohammed ens explica que els diabètics han de tenir un control estricte de la seva alimentació. Ha de fer cinc àpats diaris i ha de vigilar amb l’equilibri entre vitamines i proteïnes. A més, l’insulina s’ha de conservar freda; això que per nosaltres no suposaria cap entrebanc per ell ha de suposar una despesa extra ja que es veu obligat a pagar al seu veí una quantitat al mes per guardar la medicació en fred. Ens comenta que no fer-ho li podria suposar una cegesa en el termini d’un any.
La diabetis tan sols és una de les malalties que pateixen els residents dels camps de refugiats: la grip, la desnutrició, la hipertensió i les diarrees són les patologies més tractades als dispensaris i hospitals. El director de l’hospital de la Wilaya de Al-Aaiún, Nali Labisr Ramdrar, ens explica que cada dia atén uns 10 pacients però no tots aquests es queden ingressats. La resta, reben receptes per anar al dispensari a buscar-les.

L’hospital de Al-Aiún només cobreix els serveis de medicina general: els pacients que requereixen un tractament específic són derivats a Tindouf. En aquest hospital no es practiquen cirugies majors però si que s’atenen els parts i les mares que pateixen anèmia mentre alleten els seus fills. El director de l’hospital ha destacat que l’índex de nens morts en el part és gairebé nul.
En aquest equipament treballen 3 metges, 10 infermers i 15 auxiliars. El centre compta amb dues ambulàncies tot i que la majoria de pacients reben suport per part dels veïns a l’hora de desplaçar-s’hi.

L’hospital es manté gràcies a les subvencions provinents de la Creu Roja Internacional, l’ajuda humanitària i del ministeri de salut. Abans de marxar el director ha volgut fer una crida i ha demanat com a material de primera necessitat actual fonends per prendre la tensió arterial i glucometres amb recanvis de mostres per controlar l’estat dels diabètics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario